Мій Paphiopedilum sanderianum від сіянця до цвітіння

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Мій Paphiopedilum sanderianum від сіянця до цвітіння

Сообщение Сергій »

Перше цвітіння мого Paphiopedilum sanderianum через 7,5 років після покупки (куплений 15.11.2018 р.) сіянцем розміру S/S (Seedling Size) у віці 1–2 років. Зацвів приблизно на 9-му році життя. Кількість квіток максимальна — 5 штук (більше не буває). Кількість розеток 3, перша що цвіте і дві молоді. Спочатку ФОТО ВІДЕО цвітіння потім все в хронологічному порядку від купленого сіянця до цвітіння з датами на фото.
Розміри КВІТКИ ТА САМОЇ РОСЛИНИ:
Dorsal sepal (Верхній чашолисток): ≈7 см, ширина — 2,5 см.
Synsepal (Синсепал / Нижній чашолисток): ≈ 6 см.
Висота квітки (без петалій): ≈ 12,5 см.
Labellum / Lip (Губа / «Черевичок»): близько 6 см.
Petals (Бічні пелюстки): близько 60 см. Найдовші петалії в 2,3,4 квітки, я думав що будуть в першої. Остання (п’ята) квітка ще не доросла трохи, почала розпускатися 6 днів тому.
Нижні листки: ≈ до 33 см. Ширина 5,5-6 см.
ПРО ВИД:
Paphiopedilum sanderianum — ендемік острова Борнео (Саравак). Понад 90% світової популяції зосереджено в Національному парку Гунунг Мулу (Gunung Mulu National Park) площею приблизно 15х35 км. Росте виключно на стрімких вапнякових скелях у затінку, на висоті 150–600 метрів над рівнем моря. Полюбляє високу вологість та постійний рух повітря.
Вид був відкритий у 1885 році, але згодом «загубився» для науки майже на століття (з 1910-х років вважався повністю зниклим). Його знову виявили в природі лише у 1978 році. Через обмежений ареал та складність розмноження він залишається дорогим і статусним екземпляром. Від посіву насіння до першого цвітіння зазвичай минає 8–10 років (а іноді й більше). Навіть доросла розетка росте дуже повільно.
УМОВИ УТРИМАННЯ В МЕНЕ - ЗВИЧАЙНІ КІМНАТНІ УМОВИ:
Горщик та пересадка: Горщик на 1,5 літра не прозорий корені повинні бути в темноті — той самий, у який я посадив його сіянцем відразу після покупки. Планова пересадка була одна — через 4 роки після отримання. Посадка з обов'язковим ЗАГЛИБЛЕННЯМ максимально можливим під самі листки, для башмачків це обов'язково в принципі як і для фаленопсиса.
Субстрат: Приблизно 4 частини кори та 2-3 частини сухого різаного моху сфагнуму + карбонат кальцію (у вигляді сепії). Використовую одну несолону сепію на 0,5 літра субстрату. В даному горщику їх три, порізаних на шматочки десь 1х1 см. Цеоліт використовувати не можна (цеоліт веде іонообмін.. наприклад забирає, той мінімум що є в субстраті, найкращу форму азоту- аміак/амоній замінюючи неї на отруту-натрій, також може міняти калій потрібний на непотрібний натрій і т. д.. Не раджу використовувати в якості підвищувача рН доломіт він конкретно тормозить ріст рослин і погано на них впливає. В якості добавки оптимальний варіант це сепія, вапняк піде крейда чиста або потовчені товсті мушлі (ракушки) морських молюсків. НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ВАПНО (ИЗВЕСТЬ)!! ВАПНО (ИЗВЕСТЬ) І ВАПНЯК (ИЗВЕСТНЯК) - ЦЕ РІЗНІ РЕЧІ!! ВАПНО ГАШЕНЕ ТО ГІДРОКСИД КАЛЬЦІЮ (Ca(OH)2) ДУЖЕ АГРЕСИВНА РЕЧОВИНА, ВАПНО НЕ ГАШЕНЕ ТО ОКСИД КАЛЬЦІЮ (СаО) при потраплянні води на який, відразу перетворюється в гідроксид , ЯКА РОЗ’ЇДАЄ БУЛЬ ЯКІ ЖИВІ ТКАНИНИ і вбиває все живе!!! ВАПНЯК ТО КАРБОНАТ КАЛЬЦІЮ (CaCO3) НЕ РОЗЧИННА В ВОДІ РЕЧОВИНА.
Полив: За вологістю субстрату, який має завжди залишатися вологим. У Paphiopedilum sanderianum немає епіфітних коренів (Paphiopedilum-це наземні, або напівназемні, літофітні орхідеї), немає бульб чи товстих листків, у яких можна запасти воду й поживні речовини, тому він дуже боїться пересушування (але й «болота» також). Вода для поливу зрозуміло чим м’якша тим краще, але кальцефіли не дуже бояться засолення субстрату, кімнатної температури. Поливаю проливом, добре проливаючи всю поверхню субстраті 2-3 рази з інтервалами в 5 хвилин. В пазухи вода не потрапляє.
Підживлення: Органо-мінеральне. Одна доза (ковпачок) мінерального добрива «Успіх» (Чистий лист) + одна доза ковпачок органічного «STIMUL NATURAL» (ТМ «Kvitofor») на 3 літри води через полив. У зимовий період без досвічування не підживлюю.
Температура: Взимку 22–24 °C, влітку залежить від погоди (вікно відчинене все літо), загалом 25–30 °C.
Вологість: 40–45% (у літній та зимовий періоди), що для нього трохи занизько і не дозволяє виростити максимально довгі петалії. У міжсезоння восени та весною (до і після опалювального сезону) вологість може підніматися до 70–75%.
Світло: потребує яскравого розсіяного освітлення, але без прямого сонця. Прямих променів боїться і може отримати опіки (згорає). У зимовий період стоїть на підвіконні, у літній — за метр від вікна; сонце з притіненням потрапляло лише до 7-ї години ранку зі сходу. Останній рік досвічував діодною лампою з колірною температурою 4000 К 16 годин на добу. Нагадаю, що лампи з колірною температурою вище 4000-4200 для рослин не підходять. Ідеальний варіант… ні не фітолампи не ефективні, а звичайні з колірною температурою 3000-4000 К. Але ГОЛОВНЕ це достаток світла, тобто потужність ламп, а це 90-100 Вт діодних ламп на один квадратний метр.
Вложения
32.jpg
32.jpg (571.47 КБ) 14090 просмотров
33.jpg
33.jpg (597.91 КБ) 14090 просмотров
34.jpg
34.jpg (656.67 КБ) 14090 просмотров
35.jpg
35.jpg (557.91 КБ) 14090 просмотров
36.jpg
36.jpg (582.29 КБ) 14090 просмотров
37.jpg
37.jpg (623.37 КБ) 14090 просмотров
38.jpg
38.jpg (593.33 КБ) 14090 просмотров
39.jpg
39.jpg (598.03 КБ) 14090 просмотров
40.jpg
40.jpg (609.43 КБ) 14090 просмотров
41.jpg
41.jpg (612.29 КБ) 14090 просмотров
Последний раз редактировалось Сергій 01 апр 2026, 18:45, всего редактировалось 5 раз.

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Re: мій Paphiopedilum sanderianum від сіянця до цвітіння

Сообщение Сергій »

сіянець яким був куплений і посаджений в той самий горщик на 1,5 літра
Вложения
1.jpg
1.jpg (418.87 КБ) 14089 просмотров
2.jpg
2.jpg (358.58 КБ) 14089 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

подальший ріст по рокам
Вложения
3.jpg
3.jpg (386.18 КБ) 14084 просмотра
4.jpg
4.jpg (364.94 КБ) 14084 просмотра
5.jpg
5.jpg (410.34 КБ) 14084 просмотра
6.jpg
6.jpg (454.42 КБ) 14084 просмотра
7.jpg
7.jpg (507.32 КБ) 14084 просмотра
8.jpg
8.jpg (277.41 КБ) 14084 просмотра
9.jpg
9.jpg (285.51 КБ) 14084 просмотра
10.jpg
10.jpg (636.24 КБ) 14084 просмотра
11.jpg
11.jpg (646.9 КБ) 14084 просмотра

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

подальший ріст
Вложения
12.jpg
12.jpg (512.97 КБ) 14084 просмотра
13.jpg
13.jpg (604.63 КБ) 14084 просмотра
14.jpg
14.jpg (633.6 КБ) 14084 просмотра
15.jpg
15.jpg (510.98 КБ) 14084 просмотра

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

початок росту квітконосу
Вложения
19.jpg
19.jpg (517.61 КБ) 14079 просмотров
18.jpg
18.jpg (578.08 КБ) 14084 просмотра
17.jpg
17.jpg (535.98 КБ) 14084 просмотра
16.jpg
16.jpg (576.21 КБ) 14084 просмотра
Последний раз редактировалось Сергій 28 мар 2026, 17:04, всего редактировалось 1 раз.

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

бутони та два нові рости
Вложения
24.jpg
24.jpg (634.83 КБ) 14078 просмотров
23.jpg
23.jpg (613.35 КБ) 14078 просмотров
22.jpg
22.jpg (620.57 КБ) 14078 просмотров
21.jpg
21.jpg (802.16 КБ) 14078 просмотров
20.jpg
20.jpg (531.35 КБ) 14078 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

початок розкриття бутонів
Вложения
29.jpg
29.jpg (593.15 КБ) 14077 просмотров
28.jpg
28.jpg (620.49 КБ) 14077 просмотров
27.jpg
27.jpg (566.16 КБ) 14077 просмотров
26.jpg
26.jpg (658.89 КБ) 14077 просмотров
25.jpg
25.jpg (644.06 КБ) 14077 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

як я писав останній рік стояв під лампою взммку
Вложения
31.jpg
31.jpg (622.43 КБ) 14076 просмотров
30.jpg
30.jpg (624.64 КБ) 14076 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Re: Мій Paphiopedilum sanderianum від сіянця до цвітіння

Сообщение Сергій »

лампа 1200 мм довжиною. 36 Вт. 4000К

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

Про вирощування Paphiopedilum (ВЕНЕРИН ЧЕРЕВИЧОК).
Paphiopedilum - це орхідея з симподіальним типом ростутому ніяких діток ніколи не дає.
Нижче на ФОТО ВСЕ показано.. я там навіть деякі показав від покупки і до … все в хронології ДАТИ НА ВСІХ ФОТО. Всі фото підписані.
На прикладі моїх Paphiopedilum sanderianum, Paphiopedilum philippinense Doll, Paphiopedilum Angel Hair , Paphiopedilum armeniacum.
Якщо рослина куплена квітучою чи з бутонами то нагальної потреби в пересадці відразу немає, особливо якщо там з рослиною все добре і субстрат нормальний, тобто нема ніяких гнилей і листки виглядають нормально. Тоді пересадити після того як відцвіте. Підлітки і сіянці рекомендую відразу пересаджувати після придбання. Якщо планова пересадка… то Paphiopedilum рекомендується, на відміну від багатьох інших орхідей, пересаджувати восени. Щоб вони до літа і спеки вкоренилися добре.
СУБСТРАТ:
Це напевно тут саме складне питання. Paphiopedilum – це наземні або напівназемні, або епіліти і дуже мало з них є епіфітів. Якщо не помиляюся то повний епіфіт всього один вид. Тому і субстрат в них повинен бути вологоємким і пухким, повітропроникним. Багато видів з них є кальцефілами.. Це не означає що їм потрібен кальцій. Їм потрібен рН субстрату бажано за 7.. Тобто злегка лужний. Для цього додають різні добавки які підвищують рН.
Основні складові це кора соснова фракція 10-15-20 мм і мох сфагнум.
Кора повинна бути вологоємкою і брати воду. Перед посадкою кору замочуємо на 5-7 днів в воді.
Для посадки робимо суміш 4 частини кори і 2-3 частини різаного (десь 1,5-3 см) моху сфагнуму. Я використовую сухий виключно сфагнум але можна і живий.
Далі багато хто додає особливо епілітам інші добавки наприклад сераміс, пемзу, для не кальцефілів можна додати кислий граніт, для кальцефілів будь які камінці чи керамзит.. кокосові чипси, торф.. Я свої теж перший раз посадив з торфом .. росли гарно.. через 4 роки пересаджував в той момент торфу верхового чистого не було під рукою. Посадив без торфу як росли так і ростуть.. змін особливих не побачив, але кому хочеться і подобається то можна додати 1 частину торфу. Ці всі добавки що перерахував нормальні хоча я їх не використовую..
НІЯКИХ ЦЕОЛІТІВ, КЕРАМЗИТІВ (крім епілітів), ПЕРЛІТІВ І ВЕРМИКУЛІТІВ, ПІНОПЛАСТУ ТАМ НЕ ПОВИННО БУТИ ЯК І В БУДЬ ЯКИХ РОСЛИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вложения
5.jpg
5.jpg (218.64 КБ) 20 просмотров
6.jpg
6.jpg (196.03 КБ) 20 просмотров
7.jpg
7.jpg (378.35 КБ) 20 просмотров
8.jpg
8.jpg (370 КБ) 20 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

КАЛЬЦЕФІЛЬНІСТЬ: Як я вище писав дуже багато видів Paphiopedilum (РОДИ ЯКІ Є КАЛЬЦЕФІЛАМИ НИЖЧЕ НА ФОТО) росте на карбонатних грунтах чи скелях рН яких лужний. І їм, як я писав вище, не кальцій потрібен, а рН субстрату (7+) зсунутий в лужну сторону. НАЙПРОСТІШИЙ СПОСІБ ВИЗНАЧИТИ ЧИ У ВАС КАЛЬЦЕФІЛ ЧИ НІ ЦЕ СПРОСИТИ В ШІ (ChatGPT) вле рекомендую ще перевірити в гуглі. А найкраще чим це можна зробити не шкідливим для рослини тим само КАРБОНАТОМ КАЛЬЦІЮ. В якості добавки можна використовувати найкраще СЕПІЮ не солену (це панцир внутрішній каракатиці продається в зоомагазинах), крейду яку теж можна купити в зоомагазині для птахів чи гризунів ТІЛЬКИ ЧИСТУ без будь яких добавок вітамінів і мінералів інших (все вказано на упаковці). Або можна використовувати ракушняк, вапняк, або мушлі равликів . Перед використанням подрібнити на фракції 5-10 мм.. сепія, крейда ріжеться секатором гарно.. Ракушняк і мушлі подрібнити молотком чи якимсь іншим способом. Норма приблизно одна сепія чи одна крейда для птахів на 0,5 літра субстрату. . Тобто якщо ви саджаєте в горщик на 1,5 літра то потрібно 3 сепії або крейди. ДОБАВКУ ПЕРЕМІШАТИ З СУБСТРАТОМ. Не зверху класти.
ДОЛОМІТ НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ!! В НЬОМУ ВОНИ ДУЖЕ ПОГАНО РОСТУТЬ (нижче скрин) ПРИГНІЧУЄТЬСЯ РІСТ. Поясню по доломіту чому не можна використовувати. Хімічна формула доломіту CaMg(CO₃)₂ в його складі (CaO) —30,4 % та (MgO) — 21,8 %. Mg (магній) є мезоелементом живлення для рослини він є центром хлорофілу. А в доломіті його в тисячі разів більше ніж потрібно рослині!!! так от внесення Paphiopedilum доломіту
це як вносити будь яке добриво перевищивши дозу в тисячу разів!! Така концентрація тільки буде пригнічувати рослину без варіантів. Така кількість магнію буде перешкоджати засвоєнню інших елементів!!!
НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ВАПНО!! ВАПНО І ВАПНЯК ЦЕ РІЗНІ РЕЧІ!! ВАПНО ГАШЕНЕ ТО ГІДРОКСИД КАЛЬЦІЮ (Ca(OH)2) ДУЖЕ АГРЕСИВНА РЕЧОВИНА, ВАПНО НЕ ГАШЕНЕ ТО ОКСИД КАЛЬЦІЮ (СаО) при потраплянні води на який, відразу перетворюється в гідроксид , ЯКА РОЗ’ЇДАЄ БУЛЬ ЯКІ ЖИВІ ТКАНИНИ!!! ВАПНЯК ТО КАРБОНАТ КАЛЬЦІЮ (CaCO3) НЕ РОЗЧИННА В ВОДІ РЕЧОВИНА.
Ще про КАЛЬЦЕФІЛЬНІСТЬ… Якщо ви не знаєте кальцефіл ваш Paphiopedilum чи ні це не складно визначити за допомогою гугла там практично всі види є і написано. Якщо у вас гібрид якийсь то потрібно розібратися гібрид яких видів у вас.. які види приймали участь в схрещуванні і якщо один з них кальцефіл значить потрібно додавати карбонат кальцію.. Мене питати чи ваш вид-гібрид кальцефіл не має сенсу я не знаю всіх видів . Шукайте в гуглі питайте в ШІ і розбирайтеся.. Самі розповсюджені американські гібриди не є кальцефілами.
Вложения
4.jpg
4.jpg (245.76 КБ) 20 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

ГОРЩИК:
Горщик повинен бути не прозорий, їх корені не приймають участі в фотосинтезі і повинні бути в темноті.
Горщик великий брати не потрібно.. так як більшість Paphiopedilum це повільно ростучі рослини не з дуже потужною кореневою системою. То це той випадок коли краще не брати великий горщик. Так як субстрат постійно вологий то невеликий горщик краще вентилюється і просихає. Для першої посадки достатньо 1-1,5 літра (я саджаю в 1,5 літра) особливо для підлітків і сіянців. Подальше пересадки дивитесь як коренева заповнила горщик.. якщо повністю то берете трохи більший якщо ні то саджаєте в той самий. Отвори достатньо великі повинні бути тільки в дні…. Ніяких отворів з боків горщика. В КАШПО СТАВИТИ НЕ МОЖНА як і будь які інші рослини.
Вложения
3.jpg
3.jpg (182.33 КБ) 17 просмотров
9.jpg
9.jpg (213.89 КБ) 17 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

ПОЛИВ:
Субстрат повинен бути завжди бути стабільно вологим.. просушування допускається тільки трохи зверху. Пересихати не повинен ніколи, але і болота бути теж не повинно (Paphiopedilum не має епіфітних коренів з веламеном не має бульб чи товстих листків в яких можна запасти воду і поживні речовини тому дуже боїться пересушвання але і болота теж). Поливаємо після просушки до такого ступеня щоб перед поливом субстрат трохи був вологим а не висушеним повністю! У Paphiopedilum на коренях відсутній веламен (вони не епіфіти) ТОМУ ВОНИ НЕ ВИТРИМУЮТЬ НАВІТЬ МЙЛІШОГО ПЕРЕСУШУВАННЯ! Можна поливати проливом і замочуванням да декілька хвилин.. Я особисто поливаю проливом щоб менше засолювався субстрат.. проливаю 3-4 рази добре всю поверхню з інтервалом в декілька хвилин. В Paphiopedilum дуже глибокі і щільні пазухи тому рекомендую робити так щоб вода поливна тим паче з добривами туди не потрапляла я в нижніх листків затикаю туалетним папером. Або потім промокнути.
УМОВИ:
Як я писав вище видів їх дуже багато. Ростуть в дуже різних умовах.. одні в стабільно теплому кліматі наприклад Paphiopedilum sanderianum, інші там де зима достатньо холодна і потребують прохолодної зимівлі як наприклад Paphiopedilum armeniacum.. Зрозуміло що ті які ростуть в постійно теплому кліматі, в домашніх умовах задовольняються звичайними кімнатними умовами і все.. Іншим потрібна прохолодна зимівля.. Про це ви вже самі шукаєте інформацію конкретно по вашим видам чи гібридам і гуглі. Вологість повітря їм однаково яка і задовольняє будь яка, яка є у вас в кімнатах. Але длятих в яких довгі петалії наприклад Paphiopedilum sanderianum бажано вологість 60-80% під час росту і розпуску бутонів, а то петалії можуть не вирости максимального розміру. Світла зрозуміло чим більше тим краще, але розсіяного не прямого сонця. Нагадаю, що лампи з колірною температурою вище 4000-4200 для рослин не підходять. Ідеальний варіант… ні не фітолампи не ефективні, а звичайні з колірною температурою 3000-4000 К. Але ГОЛОВНЕ це достаток світла, тобто потужність ламп, а це 90-100 Вт діодних ламп на один квадратний метр.
Більшість з них боїться сонця.. тому з сонцем обережно.. рекомендую щоб сонце на них з ранку після 8-9 години не потрапляло а вечором до 18-19 не потрапляло. В інший час потрібно притіняти.
ПЕРЕСАДКА/ПОСАДКА ПО КРОКОВО:
1. Після отримання я відразу поливаю. Достаю з горщика і видаляю старий субстрат . Його обов’язково викидаємо. Видаляю нижні листки для того щоб заглибити краще.
2. Замочую (топлю повністю в розчині) рослину для профілактики від шкідників в розчині ДЕСТРОЯ або АКТЕЛІКУ на 40-60 хвилин.
3. Після розчину підсушую години 2-4.
4. В той час готую субстрат. Дістаю кору з води даю воді стекти. Мох сфагнум сухий (нагадаю крім сфагнуму ніякі інші мохи використовувати НЕ МОЖНА) ріжу ножицями довжиною 1,5-3 см розпушую. Подрібню добавку карбонату кальцію.. все змішую
5. Далі в горщик насипаю субстрату десь 3-5 см.. Ставлю рослину. Розправляю корені і засипаю субстратом.
6. Paphiopedilum ОБОВ₴ЯЗКОВО САДЖАЄМОР З ЗАГЛИБЛЕННЯМ МАКСИМАЛЬНО МОЖЛИВИМ але так щоб субстрата в пазухах листків не було.
7. Поливаю відразу як вище написав
8. Як вище писав планові пересадки краще всього проводити восени.
9. В інеті гуляє рекомендація пересаджувати кожного року… я так не роблю і вам не рекомендую.. якщо Paphiopedilum sanderianum я буде пересаджувати кожен рік , враховуючи те що він зацвітає на 8-10 році життя… то я цвітіння буду чекати до кінця свого життя. Пересаджую раз в 4-5 років.. Але як вода ваша багата на солі то потрібно частіше це робити.
РОЗМНОЖЕННЯ: Як і всіх симподіальних орхідей дуже просте діленням куща .. розрізаєте ризому (кореневище) між розетками і відділяєте 1-2-3 розетки.. зрозуміло що чим в у відділеної буде більше розеток тим краще. але вони і дуже добре ростуть і з однієї розетки. Але якщо посадити однією розеткою то цвітіння можна довго чекати.
Вложения
10.jpg
10.jpg (182.02 КБ) 17 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

РЕАНІМАЦІЯ:
По крокова реанімація показана на фото нижче.. якщо є гниль на коренях чи стеблі використовуйте фундазол для обробки або кашкою промазуємо або всю рослину оброблюємо розчином 10 г фундазолу/фундазиму на 1 літр води.
Вложения
1.jpg
1.jpg (234.16 КБ) 8 просмотров
2.jpg
2.jpg (239.79 КБ) 8 просмотров
3.jpg
3.jpg (246.24 КБ) 8 просмотров
4.jpg
4.jpg (245.56 КБ) 8 просмотров
5.jpg
5.jpg (259.04 КБ) 8 просмотров

Сергій
Новичок
Контактная информация:

Сообщение Сергій »

ПІДЖИВЛЕННЯ:
Я використовую органо-мінеральне кореневе підживлення.. В трьох літрах води розвожу ковпачок мінерального добрива УСПІХ чистий лист і туди додаю ковпачок органічного добрива як нижче на фото.. розмішую і поливаю через раз..
ЗАГАЛЬНИЙ ПРИНЦИП ПІДЖИВЛЕННЯ НИЖЧЕ:
Іще хочу наголосити на одному моменті при ПІДЖИВЛЕННІ!!
В інеті хтось безграмотний далекий від біології тих орхідей вигадав ТАКУ ДУРНЮ що перед поливом добривами потрібно полити водою! ЦЕ ТУПА І БЕЗРАМОТНА МАЯЧНЯ!!
Поясню чому: при поливі веламен коренів за секунди насичується водою.. далі він вже нічого брати не може.. тому коли ми перед внесенням добрив орхідею полили веламен наситився чистою водою.. і більше нічого взяти не може.. ДОБРИВА ІДУТЬ В КАНАЛІЗАЦІЮ!!І ніякого єфекта від тих добрив не буде.. гроші на вітер без будь якого ефекту.
ЦИТАТА З ВІКІПЕДІЇ мовою орігіналу "Дождевые потоки или сконденсировавшиеся капли росы, стекая по коре деревьев или скалам, покрытым мхом и лишайниками, постепенно вымывают питательные вещества, превращаясь в сильно разведённый питательный раствор. Самые первые его порции имеют большую, чем последующие, концентрацию питательных веществ и поглощаются веламеном. В дальнейшем, особенно при продолжительных ливнях, концентрация питательных веществ в дождевой воде сильно снижается, но для растения это не имеет решающего значения, так как веламен его корней уже насыщен первыми, наиболее ценными порциями питательной влаги. "
ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДЖИВЛЮВАТИ:
1. Беремо добриво.. нагадаю добриво повинно бути спеціальним для орхідей МІНЕРАЛЬНИМ і КОМПЛЕКСНИМ (з усіма макро і мікроелементами де азоту найменше) , органіка крім шкоди нічого не дає (за виключенням наземних і напів наземних орхідей).
2. Розводимо добрива в поливній воді, Доза чітко вказана на упаковці НЕ МЕНША І НЕ БІЛЬША.. зрозуміло що чуть туди чуть сюди нічим не загрожує.. тому не потрібно до 1 мг вимірювати.. Поливаємо за інструкцією на добривах.. зазвичай це через раз.. в зимовий період якщо є ріст листя можна через два-три рази теж підживлювати.
3. І ПОЛИВАЄМО орхідею тим розчином, способом яким завжди поливаєте. от і все.. просто полив водою замінюєте поливом розчином добрив. Через раз чергуєте з поливом водою.
4. В зимовий період (грудень-лютий) без досвічування НЕ ПІДЖИВЛЮЄМО. Підживлюємо в період активного росту (ЦВІТІННЯ, РІСТ КВІТКОНОСУ НЕ Є АКТИВНИМ РОСТОМ).. Цвітіння не має значення при підживленні. Також не підживлюють хворі рослини, рослини в екстремальних умовах і тільки-но пересаджені. Після пересадки якщо то в весняно-літній період або з досвічуванням підживлювати можна починати через місяці. Якщо пересадка восени під зиму і без досвічування не підживлюємо до весни. В сильну спеку коли зупиняється ріст теж особливого сенсу підживлювати я не бачу.
5. Не використовувати добрива пролонгованої дії типу осмокот, палички і всяку іншу лабуду.. вона в корі діяти не буде.
6. ДОБРИВА НОРМАЛЬНІ ЯК Я ПОКАЗАВ ВИЩЕ НІКОЛИ НЕ ПАЛЯТЬ КОРЕНІ!! Навіть якщо ви разово дозу перевищите в 3-4 рази.. ТОМУ КУПУЙТЕ ДОБРИВА В МАГАЗИНАХ!! Не купуйте з рук розфасовані або набадяжені Сашою з Одеси в підвалі!
Вложения
3.jpg
3.jpg (118.47 КБ) 8 просмотров
органічне добриво.jpg
органічне добриво.jpg (6.4 КБ) 8 просмотров

Ответить

Вернуться в «Пафиопедилумы и фрагмипедиумы»